ToBRFV: nieuw virus in tomaat

ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) is een relatief nieuw virus en behoort tot het Tobamovirus genus.

Dit nieuwe virus heeft deze resistentie doorbroken aangezien het symptomen veroorzaakt in tomaten, paprika’s, Spaanse pepers, Mango’s en Aubergines.

Deze symptomen zijn heel gelijkaardig aan Pepinomozaïekvirus (PepMV).

ToBRFV werd voor de eerste keer geconstateerd in Israël eind 2014. In Israël heeft het virus zich in twee jaar tijd verspreid naar alle tomatenproductiegebieden door het land heen.

Ondertussen werden ook besmettingen vastgesteld in Jordanië en Turkije. Recent werd ToBRFV ontdekt in tomaat en chilipeper in Mexico, en in tomaat in Duitsland en Californië.

  • Jordanië
  • Turkije
  • Mexico
  • Duitsland
  • Verenigde Staten (californië)
  • Italië (Sicilië)
  • Nederland
  • België
  • Engeland
  • China

 

 

 

                Hoe verspreid het Tomato brown rugose virus?

 

De verspreiding van het ToBRFV vindt zich plaats met de gewaswerkzaamheden door middel van het plantensap aan de handen, mobiele telefoons, gereedschap, hommels, fust en vogels.

Of het overdraagbaar is via het zaad is nog niet bewezen, maar ook niet uitgesloten.

Tobamovirussen zij zeer persistent en kunnen lange tijd zonder waardplant overleven op kleding, fust en gereedschap

Het virus is bij de tomaten telers op drie genen aanwezig en lijkt zich vrij gemakkelijk aan te passen.

 

 

 

            

 

    Maatregelen tegen het Tomato brown rugose fruit virus

Als bij een bedrijf het ToBRFV wordt geconstateerd wordt er drastische hygiëne maatregelen opgelegd om verspreiding tegen te gaan.

En die maatregelen zijn als volgt:

  • Voorkom bezoekers in het bedrijf
  • Desinfecteer je handen vaak
  • Desinfecteer de messen en gereedschap elke keer na contact met een plant
  • Desinfecteer de karren een paar keer per dag van voor tot achter

Als het virus bij een plant is geconstateerd dient die ter plaatse direct in een plastic zak gedaan te worden, afgevoerd en vernietigd te worden

Uit Israëlisch onderzoek is gebleken dat het middel Javel (natriumhypochloriet) voldoende effectief is om het virus te doden.

Zelfs compostering bij 65 °C is niet voldoende om het virus al te doden.

              Hoe herken je het Tomato brown rugose fruit virus?

     

  Symptomen op de vrucht   

             

  
  Symptomen op de vrucht

 

  

         Blad symptomen                 

 

        Blad symptomen